Kek dan kek lagi ....walaupun berpuasa. Apatah lagi bila texture kek yang lembut mengoda dengan filing orange dan di lapisi lapisan coklat memang satu padanan yang memang ngam kan. Pada pengemar coklat mesti suka lagipun bila lapisan spango terasa begitu cair di mulut bila di makan dengan terasa masam manis memang best sangat. Sekarang nie waktu berpuasa tak boleh nak cerita panjang lagi ....so jika nak makan kena lah buat wakaka...
Resepi kek sponge coklat nie saya ambil dari blog si Rahel . Dari resepi ini saya bakar di dalam layang nipis empatsegi panjang (loyang swiss rolls). Satu adunan saya bakar dua kali. Setelah masak saya keluarkan cepat cepat dan tekapkan dengan acuan bulat sederhana.
Sebelum di tangkupkan dua letakan kerim yang dipukul dengan orange filing ...sebatikan dan pukul kembang barulah di letakan di antara kedua belah. Filing ini menjadikan kek lebih moist dan ringan serta cair dalam mulut...haha.
Akhir sekali kemaskan dengan lapisan coklat dan hiasi dengan celoreng coklat berperisa orange. Kek terasa sedikit manis dengan penambah kedua jenis coklat ini....oleh itu masa penyediaan kek .....kita kena kurangkan gula untuk menstabilkan rasa manis untuk hiasan begini .
Terima kasih Rahel di atas sumbangan resepi awak. Kat bawah nie saya copypaste buat simpanan.
Kek
Span Coklat
Sumber:Buku
Resepi/Chef Noraini Zakaria
Bahan:
5
biji telur
200g
tepung kek
200g
gula kastor
110g
mentega cair
100g
air
40g
serbuk koko
20g
ovalette
1
sudu teh serbuk penaik
1
sudu teh emulco coklat
Cara
membuat:
1.Griskan
acuan bulat berukuran 9 inci.
Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan
ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan
gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit
dengan kelajuan tinggi.
3.Perlahankan
kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi
selama 5 minit.
4.Tuangkan
mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
5.Tuang
adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).
Nota: saya buat dua loyang jadi waktu pembakaran kena lah kurangkan mengikut oven...170 selama 15 min...dah masak. Jika bakar terlebih masa kek akan jadi kering...tak sedap.
No comments:
Post a Comment