Friday, August 3, 2012

chocolate sponge filled with orange


Kek dan kek lagi ....walaupun berpuasa. Apatah lagi bila texture kek yang lembut mengoda dengan filing orange dan di lapisi lapisan coklat memang satu padanan yang memang ngam kan. Pada pengemar coklat mesti suka lagipun bila lapisan spango terasa begitu cair di mulut bila di makan dengan terasa masam manis memang best sangat. Sekarang nie waktu berpuasa tak boleh nak cerita panjang lagi ....so jika nak makan kena lah buat wakaka...


Resepi kek sponge coklat nie saya ambil dari blog si Rahel . Dari resepi ini saya bakar di dalam layang nipis empatsegi panjang (loyang swiss rolls). Satu adunan saya bakar dua kali. Setelah masak saya keluarkan cepat cepat dan tekapkan dengan acuan bulat sederhana. 
Sebelum di tangkupkan dua letakan kerim yang dipukul dengan orange filing ...sebatikan dan pukul kembang barulah di letakan di antara kedua belah. Filing ini menjadikan kek lebih moist dan ringan serta cair dalam mulut...haha. 
Akhir sekali kemaskan dengan lapisan coklat dan hiasi dengan celoreng coklat berperisa orange. Kek terasa sedikit manis dengan penambah kedua jenis coklat ini....oleh itu masa penyediaan kek .....kita kena kurangkan gula untuk menstabilkan rasa manis untuk hiasan begini .
Terima kasih Rahel di atas sumbangan resepi awak. Kat bawah nie saya copypaste buat simpanan.


Kek Span Coklat
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
5 biji telur
200g tepung kek
200g gula kastor
110g mentega cair
100g air
40g serbuk koko
20g ovalette
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat

Cara membuat:
1.Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.
   Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
   Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi
   selama 5 minit.
4.Tuangkan mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).

Nota: saya buat dua loyang jadi waktu pembakaran kena lah kurangkan mengikut oven...170 selama 15 min...dah masak. Jika bakar terlebih masa kek akan jadi kering...tak sedap.




No comments: