Thursday, October 20, 2011

lemon cotton cheesecake

Cheesecake yang di buat semalam. Testing di dapur untuk makan dulu. Actualy ada kawan yang nak saya buatkan kek untuk dia tapi saya bukanlah selalu buat cheesecake untuk di jual. Faham faham sajalah saya selalu buat untuk sendiri makan. Mulanya saya sarankan kat dia beli saja sebab saya kurang arif bab cheesecake nie  ...jika yang tidak di bakar tu senang keja tapi yang masuk oven nie ragam nye banyak . Sedap atau tak sedap dan kadangkala cheesecake buat ragam last minute. Jadi saya dah bagi tau kat dia jika tak jadi saya call awal awal ...susah hati takut kek tak jadi . Jika kek jenis biasa tak kisah sangat.
Untuk kek ini saya mengunakan resepi dalam mybaking...alhamdulilah sedap. Tapi di bahagian bawah kek itu agak mendap sedlkit. Next time saya akan pastikan oven saya panas terlebih dulu...ahha saya rasa step nie kot saya fail sebab kek dah siap dalam acuan ...oven baru di panaskan dan ianya mengambil 10 min menyebabkan kek mendap bahagian bawah.
Resepi saya copypaste dari blog beliau tanpa alihbahasa

Lemon cheesecake
http://mybaking.blogspot.com/2008/04/lemon-cotton-cheesecake.html
Ingredients
[A]
125g Cream Cheese
40g Fresh Milk
20g Butter

[B]
3 egg yolks
32g Cake flour
8g corn flour

[C]
3 egg whites
1/8 tsp cream of tartar
55g sugar

Method
Melt [A] in double boiler until cream cheese melt
Turn off heat. Leave to cool
Add in [B]
Whisk egg white until foamy, add in cream of tartar. Gradually add in sugar and continue whisk until soft peaks. Fold [C] into cream cheese mixture.
Bake in "water bath" @ 160 C for 1 hour 20 min till top is golden brown and cooked.
Spread some apricot jam / marmalade jam on top----saya guna strawberry filling

2 comments:

Chik Mimi said...

Noor cheq pun buat cisket tau mai antaq sikit

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Noor..sedapnya kek!.dah lama x mengekek..tumpang kat sini je lah ya :D