Thursday, October 13, 2011

Beriani udang



Menu semalam nasi beriani udang simple saja di makan dengan sambal ikan dan papadom goreng.  Bila dah baik deman semua nya terasa nak makan tapi hanya makan sedikit saja.  Tapi buat si Yon yon dengan hb , dia orang tak kisah apa saja terhidang , makan saja .
Eemmm makan malam ini dah settle ...lunch untuk esuk apa pulak. Resepi kat bawah nie agak agaklah airnya ye sebab jika beras basmati sukatan airnya berlainan.

Nasi Beriani Udang
Bahan-bahan :
600 gm udang sederhana besar
2 tin susu beras siam
2 tin susu cair
4 sudu makan minyak sapi
2 labu bawang besar ( mayang halus )
Segenggam bawang besar ( tumbuk lumat )
2 cm halia di hiris
2 ulas bawang merah ( mayang halus )
2 ulas bawang putih ( untuk menumis )
Daun pandan
Kulit kayu manis, cengkih dan buah pelage
1 tsp rempah beriani
1 tsp garam marsala
Segengam daun ketumbar- di potong halus
Caranya :
1. Udang dibersihkan – di perap dgn garam dan kunyit  dan garam marsala.
 2. Cuci dan toskan beras
3. Masukkan minyak sapi. Tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga
4. Masukkan 2 tin susu cair
5. Masukkan bawang yang telah ditumbuk dan sedikit garam
6. Apabila mendidih, masukkan beras dan daun pandan. Masukkan ke dalam periuk elektrik dan masak seperti biasa
7. Goreng udang sehingga separuh masak.
8. Masukkan udang ke dalam nasi yang hampir masak. Gaulkan.
9. Masukkan bawang besar yang telah dimayang dan daun ketumbar pada akhir masakan.

Sambal tumis kali ini memang power pedasnya.

1 comment:

Chik Mimi said...

noor cheq pun rindu kat depa jugak hehehehe cheq sihat ja cuma malas nak mengN3