Friday, October 21, 2011

Beriani Ayam

 Lauk tengahari ini di makan bersama nasia seakan akan be tomato. Nampak macam tak ngam saja bila makan dengan nasi tomato lain kali buat nasi hujan panas . Bila buat ayam beriani selalu kita nak try  buat sampai rasanya seakan akan kedai nasi beriani di taman sejati berhampiran Hotel Emereld Puteri.
Nampak kali ini menjadi la Hb cakap . Ini kali berapa kita tak terkira dah buat nak dapat version sama tapi tak sebijik macam kedai tu la. Boleh di katakan seakan akan saja. Alhamdulilah . Resepinya lebih kurang macam nie lah setelah berkali kali kita modified .
Selamat mencuba.

Beraini Ayam

4 ketul peha ayam – di perap dengan garam kunyit .
Bahan mesin
1 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
8 tangkai cili kering

1 sudu kecil tomato puri
1 tbs rempah beriani
cawan tairu
Sedikit badam di mesin halus, kismis, dan madu lebah.

Cara membuatnya

1.Goreng ayam sehingga setengah masak.

2.Tumis bahan mesin dengan lebihan minyak ayam goreng.

3.Bila bahan tumisan naik minyak masukan tomato puri .
   Masukan  ayam dan setengah sudu rempah beriani dan sedikit air .

 4.Bila kuah dah agak peka masukan garam dan badam yang di mesin serta tairu. Biarkan sebentar dan sebati baru maskan sedikit madu. Sebelum tutup api …masukan lebihan rempah  (utk dapatkan haruman rempah yang kuat)

Nota- madu lebah boleh di gantikan dengan gula Melaka dan tairu boleh di gantikan dengan susu cair serta masukan air limau biarkan susu berketul sebentar.


No comments: