Untuk kek ini saya mengunakan resepi dalam mybaking...alhamdulilah sedap. Tapi di bahagian bawah kek itu agak mendap sedlkit. Next time saya akan pastikan oven saya panas terlebih dulu...ahha saya rasa step nie kot saya fail sebab kek dah siap dalam acuan ...oven baru di panaskan dan ianya mengambil 10 min menyebabkan kek mendap bahagian bawah.
Resepi saya copypaste dari blog beliau tanpa alihbahasa
Lemon cheesecake
http://mybaking.blogspot.com/2008/04/lemon-cotton-cheesecake.html
Ingredients
[A]
125g Cream Cheese
40g Fresh Milk
20g Butter
[B]
3 egg yolks
32g Cake flour
8g corn flour
[C]
3 egg whites
1/8 tsp cream of tartar
55g sugar
Method
Melt [A] in double boiler until cream cheese melt
Turn off heat. Leave to cool
Add in [B]
Whisk egg white until foamy, add in cream of tartar. Gradually add in sugar and continue whisk until soft peaks. Fold [C] into cream cheese mixture.
Bake in "water bath" @ 160 C for 1 hour 20 min till top is golden brown and cooked.
Spread some apricot jam / marmalade jam on top----saya guna strawberry filling
2 comments:
Noor cheq pun buat cisket tau mai antaq sikit
salam Noor..sedapnya kek!.dah lama x mengekek..tumpang kat sini je lah ya :D
Post a Comment