Friday, January 25, 2013

salmon butter dan singgang

 Menu tengahari yang sangat simple. Dengan cuaca yang panas terik terasa malas amat nak duduk lama di dapur sebab bahang kepanasan amat terasa ketika waktu tengahari. Jadi proses memasak haruslah di segerakan pada sebelah awal pagi. Cuma lauk pauk seperti ikan goreng saja kita masak di saat makan...jika ikan di goreng awal ....agak lemau .
Menu salmon nie saya dapat yang jenis filet adakala jenis blok. Saya suka yang telah di filet nampak cantik tanpa tulang. 

Salmon butter

2-3 keping filet salmon - di cuci dengan air tepung
2 tsp lada sulah
2 tsp sos pedas
1 tbsp lada cayenne 
garam secukup rasa
1/2 biji lemon - di perah airnya waktu hidang
telur putih sebiji
breadcrumb secukupnya
butter secukupnya utk mengorengenne

Perapkan ikan dengan garam dan lada sulah dan sos pedas. Biarkan 20-30 min.
Celupkan ikan ke dalam larutan telur putih dan salutkan breadcrumb yang di campurkan dengan lada cayenne dan sedikit garam.
Panaskan pan dengan sedikit butter dan goreng ikan sehingga masak.

Hiasan atas: saya letak bawang merah yang di goreng garing dengan cincangan cili padi....pedas berapi tapi sedap.



1 comment:

Mamasya said...

Aslmkum K.Noor
masakan ikan omputih vs melayu ni...sypun suka ikan goreng masak dkt nak mkn....rasa garing selera bila mkn.