Kebiasaan pancake yang pernah kita buat jenis biasa saja. Tapi kali ini terpanggil untuk membuat pancake jenis naik kembang dan penuh dengan angin...sponge kan. Idea nie dapat waktu kita tonton channel Afc adalah satu chef nie berjalan jalan makan sekitar kota london dan dia ternampak pancake jenis gebu nie.
Apalagi setelah nonton tu memang terasa lah nak makan sebab nampak lain sikit dari selalu.
Masuk dalam goggle maka terdapat berbagai jenis tapi bila di semak semula lebih kurang sama.
Apalagi awal pagi hari kita dah mula mengodek di dapur ...hhmmm memang berbaloi sedap.
Nak rasa kena lah cuba ...mesti terpikat. Saya hanya letak pisang saja...jika nak masam manis ada buah peach ,raspberry ,strawberry atau blueberry lagi lah cantik di mata dan sedap di makan. Pisang pun pisang lah sebab nie saja yang ada dalam peti .
Resepinya ...dari blog asal di Sini .
Pancake Soufflépancake
2 egg yolks
1/2 cup heavy
cream
1/4 cup flour
pinch of salt
1/4 teaspoon
yeast
1/4 teaspoon
baking powder
2 tablespoons
melted butter
1 tablespoon
vanilla extract
2 tablespoons
sugar
3 egg whites - saya guna dua saja
Fruit or other
add in, if desired
Preheat broiler.
Beat egg yolks and cream.
Add in flour, salt and yeast and baking powder. Stir easily, allow to sit for a moment. Stir in vanilla and butter.
In a separate mixing bowl, whip egg whites and sugar to
soft peaks. Fold egg whites into the
batter, being careful not to deflate.
Heat heavy pan with heatproof handle over medium
heat. Spray with cooking spray. Pour batter in to hot pan. Allow to cook for 3-5 minutes, or until
bubbly around the edges. Add fruit, if
desired. remove pan from heat and place
under broiler until nice and browned.
Watch it closely. Once browned,
reduce oven heat to 350 and leave in oven until pancake appears done, about 5
minutes.
Nota:...cara saya setelah pancake masak pada bahagian bawah saya alihkan pancake ke dalam tray dan bakar sebab pan saya tak muat dalam oven. Bakar agak agak cantik warna di atas dan keluarkan.
No comments:
Post a Comment