Agak lama juga lah tak buat pizza sendiri tiba tiba teringat pula nak makan, Hehe sebab seminggu yang lalu kita makan pizza di Pizzahut.....enak sangat. Masa keluar panas panas dengan perut yang kosong sekejap saja habis sebiji kena order lagi sebiji . Bayangkan kami bertiga saja...adalah side order ayam new orleans style pun sedap juga.
Tapi petang semalam versi rumah pulak kita pakai agak agak saja sebab base pizza doh tu sama sama kan saya cuma tambah daun thyme dalam adonan .
Saya tak letak sos tomato sebaliknya saya buat sos putih saja.....didalam sos saya masukan udang segar yang telah di buang kulit. Hasilnya pun sedap dan boleh buat lagi.
Jika makanan laut memang ngam dengan sos putih yang di tambah dengan serbuk lada. Taburan di atas sos saya letakan crab stick selain udang.
Pizza
Pizza base
2 cawan tepung
gandum
2 sudu kecil
yis segera mauripan
2 sudu besar
susu tepung
160 ml air suam
1 sudu besar
gula halus
1/2 sudu kecil
garam
1/2 sudu besar
bread softener (pelembut doh)
1 sudu besar
olive oil
Cara-cara :
Rendam yis bersama
air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
Sementara tunggu
berbuih saya masukan kan kesemua bahan kering kedalam mesin.
Setelah yis Nampak berbuih masukan ke dalam tepung dan
juga minyak olive .
Tekan menu doh .
Keluarkan doh dari
bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin.
Biarkan dh rehat sebentar dan kemudian di canai atau di
tekan kan saja pada try atau pan . Ratakan doh sehingga padat.
Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan
minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan
cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10
minit.
Bakar doh selama
7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
Akhir sekali ratakan dengan sos putih atau pun sos tomato,
mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Taburkan keju mozzarella secukupnya.
Bakar selama 20
minit atau hingga keperangan. ( setelah keluar oven saya percik kan dengan minyak olive untuk naik seri ..haha)
No comments:
Post a Comment