Tuesday, May 8, 2012

UpSide down Tuna pizza


Agak dua tiga minggu tak buat pizza di rumah kali terakhir kita makan pizza dari Pizzahut saja sebab malas. Kelmarin bila ternampak pizza dari rumah AlongRoz kita memang dah jatuh hati melihat warna sos nya .
Apalagi semua bahan memang ada di dapur cuma yang tak ada tu button mushroom dek kerana nak cuba juga cara terbalik ummm mesti buat dan rasa baru satisfied kan.
Semua nya saya ikut resepi along cuma bahagian topping nya saya saya gantikan dengan isi ikan tuna ( tanpa mayonis ye) dan bahagian akhir sebelum di bakar saya taburkan seberapa suka serbuk parmesan cheese sebab saya suka. Jika tak nak letak pon tak pa.
Satu lagi saya tak ada chili oils maka pizza saya kurang merahnya next time kena buat lagi sebab memang berbaloi sebab sedap dan enak . Nak rasa cubalah sendiri haha.

Saya copypaste resepi dari blog Along. Jika nak lihat pizza along sila klik di SINI.
Saya hanya buat setengah dari resepi asal yang menhasilkan satu tray berukuran sedang.

By: Roz@HomeKreation
Size: Tray 15" x 11" (Serves 8 persons)
DOUGH:
500g Plain Flour
300ml Water
2 tbsp Sugar
11g Instant Yeast
1/2 tsp Salt
2 tbsp Olive Oil
FILLING:
1 can /430g Tomato Puree
1 can Button Mushroom* - saya gantikan dgn isi tuna1 Big Onion*
4 cloves Garlic* 
Fresh Basil Leaves*  (* chopped)- saya skip ini 1 tsp Chili Oil -    saya tak letak ini
Salt, Sugar & Black Pepper
Extra-Virgin Olive Oil
12 pieces Cheese Slices
Parmesan Cheese 

METHOD:
1. Mix all dough ingredients in a mixer with dough hook until smooth.
Knead lightly with hand & rest until it doubled up.

2. In meatime, prepare the filling:
Heat up few tbsp EVOO and stir-fry garlic & onion until fragrant.
Add in chili oil, mushroom, tomato puree, basil leaves, salt, sugar & black pepper.
Cook until boiled & slightly thicken.
Keep aside until cool.

3. Once doubled-up, punch the dough & roll to fill greased pizza pan.
Brush surface of dough with olive oil.
Arrange cheese slices & spread tomato filling.
Sprinkle EVOO then parmesan cheese on top.

4. Bake at 180C for 30 minutes (using bottom heat only



1 comment:

HomeKreation said...

Walaaa... dah jadi pun! Baru balik dari KL, tulah lambat datang menjenguk! Sedap boleh ler buat lagi kan. Cili oil tu kalau takda boleh ganti dgn cili serbuk, tujuan nya supaya pedas sedikit.