Monday, May 7, 2012

Lemon Cream Sandwich cake



Pagi pagi lagi dah masak dapur dan prepare kek . Teringat pula pada kek ini agak lama kita tidak menjamah kek yang ada buttercream . Resepi asal tak ada buttercream .
Kita pon dah rasa kek ini pagi tadi setelah selesai deko kita potong kecil . Rasa nya boleh tahan saja sebab saya pernah buat kek lemon sebelum ini lebih sedap eemmm mungkin sebab kita lapiskan dengan Whipped cream mungkin buatkan ianya berlainan rasa.


Apapun kita letakkan resepi yang kita buat di sini. Resepi ini saya ambil dalam buku Cakes & Bakes saya salin semula.



Ingredients:

For cake:
90 gm melted butter
2  eggs  (about 100 gm)
80 gm sugar
60 gm cake flour
20 gm cornflour

Lemon cream:
1 egg
2 tsp cornflour
40 gm sugar
50 cc lemon juice
a pinch of lemon zest
20 gm butter

Icing:
6 tbsp icing sugar
1 tbsp lemon juice



Method:
Line the pan with baking paper.
Sift cake flour and corn flour together, set aside
Preheat oven to 180 C.
Beat the egg and sugar, by placing the bowl over warm water(water temperature is about 60-70 C),until very thick and pale.
Fold the sifted flour into the batter until well mix .
Fold in the melted butter till combined.
Pour the batter into the prepared pan and bake for 30-35 minutes.

To make lemon cream:
Put all the ingredients except butter into a pan and place it over low heat, stir until thicken.
Take off the heat and stir in butter until the butter melted and well combined.
Cover with cling wrap and let it cool.

To assemble the cake: (Bahagian nie saya guna buttercreame)


Slice the cake into 2 layers, spread lemon cream over the bottom

layer , then place another piece of cake on top of it.
Mix the icing sugar and lemon juice together and pour the mixture over the cake
.



5 comments:

atie @ ejay said...

salam kak noor
waah bestnya, nak sepotong:)

Rohah said...

salam kenal,
nampak menarik..

Qasey Honey said...

nmpk mnarik...mesti sedap ni..

Mamasya said...

Salam k.Noor
nampak menarik kek lemon.jrg buat kek lemon kat rumah....tumpang jamu mata dg kek k.Noor dulu....

CitarasaKu said...

Atie>> hehe nak kita pos tak

Rohah>>>Wasalam...selamat perkenalan

Qasey>>> yes agak sedap jika saya tukar dari buttercream ke whipping pasti lebih terasa.

Mamasya>>> akak suka kombinasi masam masam manis gitu makan tak jemu.hehe