Wednesday, October 31, 2012

carot cake


Selepas abah pulang kerumah beliau, kami di rumah berasa sangat sunyi bila buka pintu bilik ketiga teringatkan abah macamana keadaan abah ye. Tak bagi tinggal seorang tapi abah masih berkeras juga hendak tinggal di rumah itu katanya kenangan . Kami adik beradik setuju membiarkan abah seketika di sana sehingga berakhir 100 hari ketiadaan emak.
Waktu abah dengan kami , abah selalu temenung sana sini. Rumah kami memang sunyi dari gangguan lalulintas malah kedengaran azan pun jarang jarang dapat di dengar. Nak dengar azan kena buka Tv la..sebab surau pun agak jauh . Abah lebih gemar tinggal di kediaman sendiri sebab surau hanya beberapa langkah kaki yang dapat di kira.

Oleh kerana nak melawat abah saya pon membaking sebiji kek karot. Tapi saya antar setengah saja. Selebihnya kami makan di petang hari.

Resepi kek hari ini saya gunakan resepi Leen Omar. Alhamdulilah menjadi dengan sebaik nya seperti di harapkan. Terima kasih Leen .
Tulisan yang berwarna itu saya gantikan saja dan penambahan bahan.

Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net

Bahan2:
Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn – saya tidak guna
Mentega Cair 1 cwn – saya gantikan jadi 2
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
yg sederhana besar
Walnut cincang ¾ cwn
2 sudu besar air oren yang di perah
40g kismis


Topping:
Cream Cheese ¾ ketul
100g butter/krimwell
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
(kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)

Cara-cara:
1. Panaskan oven 180c
2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masakla.
6. Biarkan sejuk then buat topping.

Hiasan Krim Keju:

Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek.




4 comments:

Marsita Yahya said...

salam...nice...

Ayam said...

Marsita...terima kasih

Ayam said...

Marsita...terima kasih

umiyumi said...

Salam Kak,
sedapnya bubur nasi tu. Fevret umi nih :)