Sunday, October 21, 2012

Roti pita dengan hirisan ayam

Hidangan sewaktu minum petang semalam. Satu hidangan ulangan sebelum nie mengunakan resepi doh yang sama cuma berlainan inti dan rasanya berbeza sikit.
Memandangkan  cara nak menyediakan doh yang senang maka selang selang petang bila terasa nak makan sesuatu yang simple dapat di buat pada kadar segera. 
Apapun saya sangat berterima kasih pada empunya resepi ini yang sudi berkongsi ilmunya. Resepi ini tidak pernah mengecewakan saya. Kejadian roti ini sangat cantik,kembung apabila di bakar....kembang lah rasa hatiku juga. Bila di potong dua dah jadi poket doremon ...pastu letak saja inti kesukaan kedalamnya. Hiaslah seberapa yang cantik dan kemas ...siap untuk di jamu. 
Abah saya semalam pun makan sampai tiga keping...selalunya abah makan sekeping dua saja. Semalam nampak bertambah ...syukur alhamdulilah.

 

Roti Pita
Bahan-bahan ( 8 biji )

200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.

No comments: