Thursday, October 4, 2012

samosa kentang

Alhamdulilah bila dah malam baru sempat nak mengemaskini halamanku hehe...
Hari ini cuaca panas terik tapi pada pertengahan hari kelihatan mendung dan hujan turun sekilas lalu saja. Maka bertambahlah bahang kepanasan dari biasa. Apapun terima saja semua keadaan dengan redha.
Apapun kali ini kita nak bercerita sikit pasal samosa nie. Kita suka sangat makan jenis begini sedar sedar dah masuk mulut 6 biji tak terasa kenyang...habis lah diet lari kemana. Time dulu (single mingle) makanan begini memang tak masuk list tau sebab berminyak dan berkalori tinggi kan . Tiap tiap pagi sebelum ketempat kerja sudah pasti naik timbang berat dulu pastu mula lah control sana sini dan jaga permakanan. Tapi sekarang senario berbeza lah...makan lebih jika sedap dan sedar bila nak pakai baju eehhhh terasa sendat sana sini wakaka....waktu tu baru control makan sup sayur pula...dan lepas tu lupa.
Waaaa celoteh ku panjang kali ini...ok lah samosa kentang petang tadi memang best dan sedap sangat. ....ikut tekak saya lah.  

Samosa Kentang
Olahan: CitarasaKu



bahan-bahan
1 paket kulit popia besar.
5 biji kentang  - dipotong dadu
sedikit garam
sedikit gula
daun ketumbar – ikut suka nak letak 

bahan tumis
1 biji bawang besar
2 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
3 sudu besar udang kering-di goreng kering dan di cincang halus
½ serbuk kari daging babas
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk paprika

cara-caranya..
inti

Ubi kentang saya rebus sehingga empuk sejatkan air.
Tumis bawang besar,putih sehingga wangi masukan rempah, serbuk ketumbar dan jintan.
Tambahkan sedikit air biarkan merenih sekejap. Masukan kentang sebatikan dan masukan udang kering dan serbuk paprika. Setelah inti agak kering tutup api dan masukan daun ketumbar/sup biarkan sebentar sebelum di guna.




5 comments:

myda_ahmad said...

slmt mlm...
saya suka mkn samosa,tp x pandai nk melipatnya,last2 saya buat mcm popia gulung je....

rahel said...

sedapnya samosa..bila nak jamu Rahel ni..hehe..

Chik Mimi said...

sedapnya Noor lama saya tak buat samosa ni

ibundo said...

wah.. pandai je awak mengolah samosa ni jadi sedap gitu kan? Terguda bundo ni tau..

CitarasaKu said...

Myda >>>saya oun tak pandai sangat nak melipat tapi saya cuba buat tiga segi....setelah beberapa kali melipat akhirnya baru nampak kemas haha...yang tak kemas tu awal awal lagi dah masuk mulut.

Rahel > jika nak jamu rahel kena lah terbang ke sini naik belon ahhhh.

C.Mimi > kat penang senang nak cari samosa tapi jika tinggal kat kedah ...susah lah sikit nak makan kena buat .

Ibundo > aahh malu lah saya ...saya nie capai ikut apa yang ada lagipun ari tu waktu saya makan samosa yang di jual kat tepi penang road tu sedap jadi saya pun cuba lah ...meniru ala ala resepi tu nampaknya menjadi tapi haruman nya tak sama dgn yg di beli ...emmm next time rasanya nak letak sikit garam marsala