Sunday, April 22, 2012

Grill ikan sambal


Lunch buat hari ini adalah grill ikan sambal yang telah lama kita agak jarang masak di dapur. Menu yang simple saja dan senang di sediakan.


Nasi putih memang kena dengan lauk begini di samping sayur lemak kobis dan daging kicap . Daging kicap nie left-over lauk samalam kita panaskan saja dalam micro. Lega selesailah menu untuk lunch hari ini.

Ikan bakar bersambal
Sumber : CitarasaKu

Ikan kembung 8 ekor
sedikit minyak untuk gaul ikan supaya tidak melekat
daun kunyit- dihiris halus

Bahan kisar

10 btg cili kering
3 batang cili merah
1 batang serai- dipotong
1/2 inci belacan
perahan air limau
garam dan sedikit gula seimbangkan.

Bahan di kisar perlu di gorengkan terlebih dahulu. Biarkan sambal ini masak dan pecah minyak barulah di masukan hirisan daun kunyit.
Biarkan sambal sejuk sebelum di lumurkan pada ikan .
Panaskan grill (atau kali leper) dan panggang ikan sehingga masak. Dalam masa yang samalebhan sambal tadi titiskan pada ikan semasa memanggang .


5 comments:

HomeKreation said...

Aslmkm Noor cayang. Wah, rasa nak buat juga lah... meleleh air liur. Byk nya masak sampai 8 ekor, ramai ke kat rumah noor tu.

Ayam said...

Wasalam Along....hhhmmm malu lah lauk ikan tu untuk kami bertiga saja. Hb noor suka ratah saja.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... makan dengan nasi panas-panas..... memang best!

Jayanthy Kumaran said...

wow..looks sooooooooper inviting
new to your space..
excellent space you have
happy followng you..;)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite

Ayam said...

Shahriah>> betul tu

Jay>>thanks for visiting my side will do following yours too.