Monday, January 23, 2012

Sorbet limau mandarin

Hari yang panas lega jika kita dapat minum yang sesuai dengan tekak. Selain puding ,jelly , ice cream maupun sorbet tak kira apa jenis pun. Waktu kita meninjau ninjau blog ke blog ternampak something sweet sangat dari rumah Ijan...nun jau beribu batu. Nyaman rasa tekak maka mulalah pasang niat sat gi memang nak makan sorbet . Lagipun stok buah limau mandarin berkotak kat rumah alahai memang tak terhabis. Kengkawan beri tak kan nak cakap sorry rumah saya dah banyak kotak. Kurang sopan lah pulak so kita terimalah pemberian orang.hhmm manatau kot kot tahun nie bertambahlah rezeki macam limau yang berkotak kat rumah tu.




Kita guna mesin ice-cream maker untuk buat sorbet....cepat siap ..tuang dan terus larutan mula mengeras tak perlu tunggu tunggu lagi dan boleh makan. Tapi jika tak ada pon boleh buat cuma kita perlu tunggu lama untuk menikmatinya. Untuk buah limau nie pastikan kita buang biji di dalam dulu jika tidak di buang ...air perahan akan pahit selepas di belnd haruslah di tapis sebelum di campur air gula .
Resepi saya copypaste dari Blog Ijan....Ijan minta izin ye...akak paste kat sini.

Fruit sorbet recipe
modified from: Judy@food.com
Serves: 6-8
  • 1 1/2 cup water
  • 3/4 cup sugar
  • 2 cups fresh strawberries (or frozen blueberries) --buah limau mandarin
  • Combine water & sugar in a pan, stir over low heat until sugar dissolves.
  1. Bring to a boil & boil gently for 5 minutes without stirring.
  2. Set aside to cool.
  3. Wash berries.
  4. Remove caps.
  5. Puree fruit in a blender or food processor until almost smooth.
  6. In a medium bowl, combine fruit with cooled syrup.
  7. If you have an ice cream freezer, you can put the puree mixture into that & process using the directions with the machine.
  8. Otherwise, pour into an 8 by 8 pan & cover with plastic wrap.
  9. Place in freezer & freeze until almost firm, 1 to 2 hours (mine took 3 hours).
  10.  
  11. Stir 2 or 3 times with a fork while freezing.





4 comments:

HomeKreation said...

Aslmkm Noor cayang. Tingin nak tengok ice-cream maker tu camna rupa kat dalam nya... macam whisk ke?

Mamasya said...

Aslmkum Noor.kalau cuaca panas dpt air buah sedapnya. buat juga jus limau sbb sini skrgpun musim limau wpun tak da sambutan CNY.tunggu musim panas baru boleh nak cuba versi aiskrim gini...tak tahan sejuk..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Bolehla cuba limau bertong dirumah. Thanks for sharing

CitarasaKu said...

Along, nanti saya buat entry utk mesin nie...betul tu dia ada paddle.

Mamasya...kena tunggu musim panas lah dan kita boleh preserve limau tu juga jadi hiasan kek.

Paty...hihi tak membazirkan pasnie kita dok fikir nak buat apa projek lagi