Menu lunch tadi kita masaak udang masak asam. Menu yang simple dan cepat di sediakan. Ada macam macam style masak udang nie sesetengah orang gemar yang tidak berkuah. Kedua dua jenis saya suka.
Hari ini saya nak kan ianya sedikit berkuah.
Udang masak asam
500 gm udang - digoreng sebentar
2 biji bawang besar- di hiris nipis
2 ulas bawang putih- di cincang halus
7 biji cili padi - lebih banyak lebih pedas
air asam jawa- agak agak jika nak masam
sedikit gula
daun sup
Udang di rebus sebentar dengan air. Asingkan udang dan air rebusan.
Panaskan minyak dan gorengkan semula udang yang di tabur dengan sedikit kunyit (utk warna).
Goreng udang sebentar saja agak sedikit kekuningan angkat dan masukan bawang putih dan bawang merah .
Agak layu masukan cili padi , air rebusan udang dan air asam. Perisakan dengan garam dan gula. Sebelum tutup api masukan daun sup .
No comments:
Post a Comment