Saturday, September 3, 2011

Kek Karot

Salam Shawal. Hari ini dah masuk hari ke lima kita di bulan Syawal. Cepat sungguh hari berlalu dan pada waktu ini ramai juga yang mengambil kesempatan berpuasa di bulan ini. Saya belum mula lagi sebab masih ada tetamu datang mungkin bila anak sudah mula bersekolah baru dapat peluang.
Kelmarin kita buat kek karot lama juga tak buat kek ini tapi di sebabkan Mama datang ...kita kenalah buat kek ini sebab dia sangat suka dengan kek ini. "Mama" merupakan ibu mertua kepada adik saya Liza yang tinggal di Bukit Jambul, Kami sekeluarga sudah tersangat rapat dengan beliau malah emak dan abah kita pun memang rapat dengan mertua adik ini . So panggilan Mama lebih merapatkan lagi persaudaraan keluarga.

Kek ini saya gunakan resepi dari sumber carian MyResepi. Memang best dengan tektur yang gebu dan lembut..."Mama" sangat suka dan sebelum pulang kita bungkuskan lebihan kek itu untuk di makan bila pulang nanti.

Kek Karot – Amy Beh
Di sunting dari MyResepi
  • 185 g mentega
  • 160 g gula perang
  • 20 g gula halus (gula kastor)
  • 4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g satu biji), asingkan kuning dan putih
  • 150 g parutan lobak merah
  • 1 camca besar parutan kulit oren
  • 3 camca besar jus oren*
  • 60 g kismis*(*disatukan dan biar terendam)
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 45 g kacang walnut, dicincang kasar
  • 185 g tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate*(*digaul dan diayak)

Cara cara
Pukul mentega bersama gula perang hingga berkrim. Masukkan kuning telur satu persatu dan juga esen vanilla sambil terus memukul hingga kembang
Pukul mentega bersama gula perang hingga berkrim. Masukkan kuning telur satu persatu dan juga esen vanilla sambil terus memukul hingga kembang
Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga sebati
Sementara itu dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur bersama2 gula halus sehingga kental dan bertanduk
Dengan menggunakan spatula, gaul putih telur tadi dengan adunan lobak merah dgn kaedah "kaup balik" sehingga sebati dan rata.
Masukkan cincangan kacang walnut dan gaul perlahan hingga rata
Tuang dalam acuan kek yang telah disapu dgn mentega (perlu sapu rata2, terutama bahagian dasar acuan) dan ditabur sedikit tepung, ketuk keluar lebihan tepung dan kalau guna acuan empat segi, alas dasar tin dgn kertas minyak. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 45 - 50 minit. Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan dari acuan.

No comments: