Menu hari ini kari ayam kerisik. Saja nak habiskan stok ayam beku dalam petisejuk. Ayam jika simpan dalam peti lama sangat pun tak best lainlah dengan ayam yang telah di perap dengan rempah. Jika di perap lebih dua hari bertambah sedap. Lagipun kerisik yang di beli time raya pun masih berbaki.
|
Kari Ayam Kerisik
1/2 ekor ayam - potong ikut suka 1/2 biji bawang besar - dikisar 2 ulas bawang putih - dikisar 1/2 inci halia - dikisar 1 pkt kecil rempah kari ayam /daging babas 1 sudu besar rempah kurma 3 biji ubi kentang-dibelah dua 2 cawan air 1/2 cawan santan 1 biji tomato - dibelah 4 Garam dan gula secukup rasa 2 sb kerisek 2 biji cili hijau - patahkan saja
Bahan tumis : 4 tangkai daun kari 2 ulas bawang merah - dimayang 4 sekawan bahan tumis Sedikit minyak
Cara-cara : Tumiskan semua bahan tumis hingga naik bau. Masukkan bahan yang dikisar, kacau sebati. Masukkan rempah kari dan rempah kurma kacau sebati i sampai pecah minyak Masukkan air, kacau dan ubi kentang hingga empuk . Masukkan ayam, kerisek tunggu sebentar sebelum masukan santan. Akhir sekali masukan cili hijau dan tomato. perisakan dengan garam sebelum di tutup api |
No comments:
Post a Comment