Thursday, September 8, 2011

Gulai lemak udang selasih

Semalam dah refill stok barang. Boleh lah memasak dengan senang hati sebab kita dah plan menu untuk 3 hari berikut. Lepas tiga hari kena fikir lain jadi tidak membazir makanan. Waktu sekarang cuaca di luar rumah kelihatan mendung cam hujan nak turun. Semalam waktu kita keluar ke Tecso pun hujan renyai renyai. Kita memang suka hujan sebab sejuk badan tapi yang problem pulak dengan kain di jemuran. Alahai kena kutip dan sidai kembali hihi tak ada dryer tau. Jika tinggal flat dulu dryer memang kena beli ...nak sidai kat mana kat luar boleh tapi bila time nak kutip ....habuk pun tak dak...hilang.
Lunch hari ini kita makan gulai lemak udang berdaun selasih. Kita memang suka aroma dan pedas daun selasih ini. Daun selasih juga boleh di buat ulam dengan sambal belacan...sedap tau. Ikan oreng dan sayur air kobis dengan bebola ayam.



Bahan-bahan:
1kg ludang sederhana
1 biji kelapa - diambil santannya
8 biji cili padi                                                                                                                                  
4sm kunyit hidup
3 keping asam keping
segengam  daun selasih di buang batang ambil daun saja
Garam secukup rasa                                       

Cara memasak:
1. Didihkan bahan kisar bersama santan. Kacau sebati dan biarkan mendidih seketika.
2. Apabila mendidih, perasakan dengan garam dan biarkan mendidih lagi.
3. Masukkan angkat udang, asam keping . Biarkan sebati dan sebelum di tutup api masukan daun selasih. siap.