Monday, September 5, 2011

Udang goreng tomyam

Hidangan tengahari buat yon yon hari ini adalah ikan masak asam dan udang goreng tomyam. Musim perayaan ini memang susah nak dapatkan ikan segar..tapi hari ini suasana dah kembali biasa. Sebab di Kedah sekolah telah pun bermula kelmarin. Maka suasana di pasar pun dan ramai orang mula bisnes.
Jemu juga makan ayam dan daging terasa nak makan ikan, sardin emm best juga. Resepi saya ambil dari saji


Udang goreng tomyam

Bahan-bahan:
500 gm udang saiz sederhana
2 ulas bwang putih - dicincang
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 sudu pes tomyam
3 batang daun ketumbar - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar - ini saya tambah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta serai. Kacau hingga naik aroma.
2. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau sebentar dan biarkan selama dua minit.
3. Masukkan pes tomyam, sos tiram, gula dan garam. Kacau hingga rata, kemudian masukkan daun ketumbar. Kacau sebentar dan siap di makan.

Nota- cili kisar yang telah di tumis dan di simpan dalam botol buat kegunaan seharian.

No comments: