Sunday, October 6, 2013

lemon chicken rice


Mencari menu apa yang nak di masak bermacam macam resepi telah di cuba. Akhirmya nasi ayam jua menhadi pilihan. Senang ringkas dan sedap tambah lagi di makan pada hari  yang hujan begini. Dengan semangkok sup terasa segar dan panas badan bila menghirup dan sewangi aroma nya, begitu menyegarkan.

Nasi ayam nie di masak seperti nasi ayam yang lain cuma saya tambahkan parutan kulit lemon dan air perahan lemon kedalam air memasak nasi.

Manakala ayam pula saya panggang ..terasa perahan air lemon yang harum sewaktu di panggang dan masak .

Ayam Panggang Berlemon
Sumber: Majalah Saji Februari 1999

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam saiz sederhana
3 batang serai - dikisar
1 biji lemon - perahkan airnya
Kulit lemon - diparut       3 sudu besar jem oren marmalade
Sedikit lada sulah
1 sudu besar madu
Sedikit mentega tanpa garam
Cara:

Bungkus ayam dengan kain untuk keringkan air. Lumurkan dengan bahan-bahan di atas dan kemudian perapkan selama setengah jam. Bakar dengan kepanasan 220'C selama 50 minit. Pada tempoh 20 minit yang awal, sapukan dengan mentega tanpa garam (unsalted butter). Di akhir masakan, sapu sekali lagi mentega.


No comments: