Saturday, October 26, 2013
hirisan ayam goreng bawang marsala
Satu menu yang ringkas untuk hidangan malam tadi. Siang hari tadi kita menghadiri kenduri di rumah jiran pek ayabelakang rumah. Petang tadi terasa lapar pulak...jadi keluarkan satu pek isi ayam yang di beli kelmarin...biarkan sebentar untuk defrost.
Terfikir nak goreng kunyit saja tapi baru dua hari sudah makan menu itu so hari ini menu hampir sama tapi kita perap sebentar dengan sos tiram ,kicap,kunyit dan sedikit lada hitam juga garam. Biarkan perapan selama 20-30 min .
Letakan sedikit minyak gorengkan ayam sehingga agak garing dan taburkan serbuk garam marsala . Perisakan secukup garam dan sedikit gula Tutup api dan keluarkan ayam. Minyak yang tertinggal tu goreng kepingan besar bawang merah , daun kari dan 2 ulas bawang putih yang di cincang kasar sehingga naik bau dan sedikit perang .Taburkan bawang goreng keatas ayam dan siap di hidangkan.
Labels:
Variasi Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Assalamualaikum noor sedap dimakan bersama nasi panas ni kan...
Umie Jazz>>> Wasalam...betul tu tambah lg jika ada sambal belacan .
Post a Comment