Tuesday, December 31, 2013

kerapu masak asam

Kerapu masak asam merupakan satu menu yang sangat simple yang mampu memgamit selera takala badan terasa kurang sihat .
Menu sampingan yang sangat ringkas dan jika kena dengan cara kesedapan nya membuat kita bertambah nasi.


 Paling wajib dalam masakan ini adalah pengunaan halia serta buah tomato dan air asam . Tiga elemen penting dalam masakan di samping bahan lain dalam menambah lagi rasa kesedapan .
Tapi adakalanya saya guna apa yang ada di dalam peti saja jika malas nak keluar membeli barang .

Kerapu masak asam

1 keping isi ikan - di garam kunyit serta di goreng terlebih dahulu
1 labu bawang merah - di potong bulat
beberapa biji cili pada
2 ulas bawang putih-  di cincang halus
1 btg cili merah
2 jnci halia di potong nipis
air asam jawa
1 biji tomato- di dadu
sedikit daun ketumbar

Ikan di goreng terlebih dahulu dan di letak tepi . Dengan minyak yang masih panas tumis bawang putih,halia dan bawang merah sehingga agak layu dan wangi . Masukan tomato yang telah didadu biarkan merenih sedikit dan masukan perahan air asam jawa secukup ...jika nak berkuah lebih sedikit dan biarkan kuah tersebut renih dan sedikit pekat. Tambahkan kicap dan sedikit gula dan garam secukup rasa. Akhir proses masukan ikan ,cili pada serta hirisan cili merah . Tutupkan api dan taburkan daun ketumbar.

No comments: