Dek tergoda dengan cerita KakJee di Fb dengan cerita mini pies nya saya pun dah rasa lama errkk tak makan pies terliur gak menatap gambar dari blog dan fb KakJee. Wallaa jika dekat sudah pasti nak order dapat rasa air tangan kakjee namun apakan daya kita nie tinggal di Utara errr maka kena carilah alternatif nya. Jika terasa nak makan kena rajin maka kena rajinlah lagipun semua bahan memang telah sedia ada di rumah maka terhasil lah.
Ternyata berbaloi saya sangat suka dengan kerapuhan pastry dan tidak berminyak . Waktu pies dah sejuk pun pastry nya masih rapuh dan cair dalam mulut.Waahh gitu ....terima kasih KAKJEE (fauziah Samad)
Dan saya akan simpan resepi ini dalam minda haha .
Resepi boleh di layari dari blog Kak Jee untuk yang lebih lengkap tapi saya letak di bawah sebagai rujukan saya agar saya tidak lupa bahawa resepi ini adalah terbaik di antara yang pernah saya buat .
MINCED BLACKPEPPER BEEF/ chicken PIE
INTI
200 gms daging kisar /saya tukar
ayam
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang carrot
½ biji bell pepper
4 biji cendawan butang (dlm tin)
1 kuib daging
2 sudu besar tepung
2 sudu butter
½ cawan minyak jagung
½ cawan air2 sudu besar lada hitam
CARA
Dadu bawang besar dan bawang putih. Butter dipanaskan
dalam kuali bersama minyak jagung. Apabila butter sudah cair masukkan bawang
besar dan bawan putih. Apabila dah agak garing, masukkan tepung gandum dan
goreng hingga keemas-emasan. Masukkan daging kisar dan goreng hingga daging
kecut. Masukkan air dan beef kuib serta black pepper. Masak hingga air hampir
kering. Kemudian masukkan cendawan, carrot dan bell pepper. Rasa garam.
Sejukkan.
DOH ATAU PASTRY CRUST
resipi crust ehsan Emma Masterchef
BAHAN2NYA
250gms premium butter (Kjee guna Anchor)
2 cawan tepung gandum
6 - 7 sudu air sejuk (air sejuk dalam fridge)
secubit garam (kalau guna salted butter tak payah bubuh)
secubit gula
CARA
Tepung diletak dalam besen, campurkan garam dan gula.
Keluarkan butter dari peti ais dan potong dadu kecil2. Butter mesti beku. Guna
garfu dan cepat-cepat sebatikan tepung dengan butter. Proses ini tidak terlalu
lama. Jangan risau jika ada butter yang masih belum sebati dengan tepung. Tidak
perlu susah payah nak pastikan butter tu semua cair. Biarkan dalam bentuk
berketul sikit-sikit.
Tuangkan air sudu demi sudu. Kemudian rasa dengan hujung
jari samada ia sudah menjadi doh. Kjee guna lebih kurang 7 sudu. Kemudian Kjee
kepalkan guna hujung jari, dan bungkus dalam plastic cling wrap. Jangan uli
nanti doh akan jadi keras dan liat.Simpan dalam fridge (bukan freezer) lebih
kurang ½ jam.
Selepas nie dah boleh buat seperti biasa......
2 comments:
bestnya, akk tak pernah try lagi pie ni..nmpak mcm best je..
Assalamualaikum...x prnh buat lagi tentu sedapkan...
Post a Comment