Friday, March 29, 2013

swiss roll berkrim strawberry


Disebabkan ada lebihan buah strawberry dapatlah kita membuat kek gulong. Selalunya saya beli saja di kedai bila nak buat triffle . Tapi petang tadi terdetik nak mencuba sebab dulu pernah buat tapi tidak nampak kemas semasa mengulong. Hasil hari ini nampak menjadi lah sikit. Alhamdulilah...nie sebab mencuba dalam hati cakap jika nampak tak elok snak letak layer dalam balang saja..pun cantik , tambah cheese tambah coklat meletop haha.
Tapi hasilnya not bad kan...bolehlah bagi saya yang nak minum petang. Apapun my yonyon suka dengan kek gulong sebab lembut . Abahnya makan sekeping saja.So nanti ada left-over boleh lah buat triffle pulak emmm.

Untuk resepinya pulak...saya buat vanilla saja tapi resepi asal berperisa lain...untuk tidak mencacatkan resepi , saya letak kan resepi asal dari tuan asal. Terima kasih chef...tektur kek gebu dan lembut.



 Swiss Roll
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com


Bahan-bahan [A] :

3 biji telur gred A atau B
2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
1.5 oz/ 5 Tbsp tepung gandum (timbang dan kemudian kurangkan 3 Tbsp tepung gandum ni)
3 Tbsp serbuk nescafe gold
1/2 Tbsp susu tepung

Bahan-bahan lain
2 oz/ 60 gm mentega (dicairkan dan disejukkan)
Buttercream secukupnya

Cara-cara :


Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).

Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata.

Tuang adunan ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya.

Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.

Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.

Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.

2 comments:

JaSSNaNi said...

wahhhh.. it's perfect.. cantek...
lembut sangat tengok kek tu.. tambah lak ngan kream kat tengah tu.. uwaaa.. nakkkk

Nooriah Abdullah said...

salam Noor cantik lah roll ni teringin nak makan mesti lembut sangt kan..