Hidangan makan malam. Ayam telah pun di perap seharian agar rempah perapan meresap ke dalam isi ayam dengan sempurna.
Ini merupakan kesukaan Hb bila kami keluar makan selalu menu inilah yang di pesan. Terdetik di hati nak cuba membuat ayam yang di grill begini . Alhamdulilah setelah di testing ternyata tiada banyak bezanya ...syukur menjadi juga akhirnya. Nanti boleh ulang buat lagi kan....jimat sedikit dan tidak perlu keluar rumah untuk makanan sebegini.
Di bawah ini saya letakan resepi simple dan olahan dari saya...sebab bila saya ke kedai makan dan saya agak agak rasanya dan cuba versi ini. Bagi ok lah tapi saya tak pasti kiranya resepi ini menepati citarasa kengkawan pulak.
Grill chicken with oriental sauce
Olahan: CitarasaKu
Bahan Perapan
3 keping ayam
bahagian peha
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
2 sudu lada hitam- di kisar kasar
1 sudu mix spice
Serbuk cayenne …seberapa pedas yang anda suka
Sedikit minyak zaiton
Perap dan simpan lebih dari 3 jam keatas- atau semalaman
Bahan sos Oriental
1 tbs minyak zaiton
1 sudu besar sos tiram
1 susu besar kicap
2 sudu besar gula merah – di masak dgn sedikit air dan
tapis baru campur.
2 sudu besar sos blackpepper
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar sos tomato
½ pes maggi perisa ayam
½ sudu besar tpg jagung
½ sucu besar tpg gandum
Sedikit mix spice
½ tbs butter
½ biji bawang kuning – di cincang halus atau jadikan pes
Serbuk bawang putih …sedikit saja.
Penyedian.
Ayam yang telah di
perap saya kukuskan sebentar…untuk masak di dalam..
Setelah kukus saya panaskan grill pan dengan sedikit
minyak zaiton dan saya letakan kepingan
ayam di atas pan. Biarkan sehingga agak masak barulah di terbalikan sebelah
lagi. Buat sehingga masak. Dengan lebihan bahan perapan titiskan keatas ayam
agar bila ayam masak ianya tidak kering sewaktu mengrill ayam.
Sos,
Dengan sedikit minyak zaiton ..goreng kan cincangan
bawang dan masukan campuran bahan bahan di atas. Kacau sehingga agak pekat dan
perisakan. Saya tak letak garam sebab campuran itu dah masin.
Setelah masak bancuhkan campuran kedua tepung dan kacau
sehingga pekat.
Masukan sedikit mix spice dan seketul butter
sebelum tutupkan api. Kuah akan Nampak cantik
No comments:
Post a Comment