Friday, March 8, 2013

talam suji

sa
Alhamdulilah hari ini kita bersua lagi. Dah dua tiga hari saya tak letak entry sebab susah hati . Manalah tau jika en Hb kena hantar ke tempat bergolak. Walaubagaimana pun saya harus pasrah pada takdir dan berserah pada Allah dan doakan yang terbaik. Amin.
Hari ini saya tergerak hati nak makan kuih tempatan yang saya amat jarang membuatnya . Bagi saya memang sangat susah tapi dengan resepi Kak Liza nie Alhamdulilah menjadi pulak dengan elok dan sedap. 
Kuih jenis talam begini saya masih ingat lagi sewaktu saya jarang kedapur ...time tu saya masih berkerja dan hujung minggu pula saya sibuk ke kelas pengajian ( tempat kerja taja belajar ) Dapur memang asing bagi saya tika itu. Time tu mana ada resepi yang baik macam sekarang yang 100 percent betul . Dulu tidak....ada resepi dari buku ...bila kita cuba buat ...tak pernah jadi. Akhirnya beli saja lah jika nak makan.

Hari ini saya buat dalam bekas kecil dan comel ...happy sangat sebab menjadi dengan baik nya.hehe.
Terima kasih saya pada Kak Liza..

TALAM SUJI
Resepi: kakliza
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan
 


2 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam Noor, akak sedang lapo ni nampak kuih ni aduss meleleh lah nampak sngt lembut..

Shiela said...

hmm.. fav akak ni.. lama tak buat..