Monday, December 12, 2011

Rendang siam

Resepi hari ini di ambil dari fotopages KakRus. Satu resepi lama menurut beliau membuat saya begitu tetarik untuk menikmati kelazatan lauk ini. Rasanya bagi pengemar renditang mesti suka sebab ianya lain dari yang biasa kita buat mengunakan daun kunyit.
Kali ini rendang di makan bersama nasi putih saja tak ada nasi pulut.
Resepi ini saya copy dari fotopages beliau .

Rendang Siam
Sumber: KakRus Fotopages
1/2 ekor ayam
10 tangkai cili kering digunting dan direndam air panas*
6 ulas bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2 batang serai*
2 inci lengkuas*
sedikit halia*
sedikit kunyit hidup*
1 sudu besar kerisik
3 cwn pati santan
1 keping asam keping
2-3 helai daun limau purut
3 tangkai daun kesum
10 tangkai cili api
minyak secukupnya
garam dan gula ikut rasa
Blend bahan yang bertanda *.Pijarkan minyak dan tumis bahan tersebut hingga naik minyak.
Masukkan ayam/daging,santan,daun limau purut,daun kesum,kerisik,gula dan garam.
Bila kelihatan pekat,masukkan asam keping dan cili api.
Boleh dihidangkan

1 comment:

openid said...

Terliur nya tengok rendang ni. ratah macma tu cam tak cukup je semangkuk tu. hehe
Ijan