Monday, December 12, 2011

Red Velvet Melting Moments

Taraaa nie cookies bukan untuk Krismas tau..Kita buat untuk jamu tetamu yang datang kerumah dalam musim musim cuti begini. Ada juga kuih kosong cicah dengan air teh...boleh tak. Saya tertarik dengan warna cookies nie yang merah terang dalam food blog ini .Lagipun semua bahan ada dalam stok dapatlah kita buat petang tadi. Dalam satu adunan dapat lebih kurang 40 biji sebab kita guna acuan agak besar juga.
Resepinya saya copy dari blog tanpa di edit.


Red Velvet Melting Moments

(adapted from this Gourmet Traveller recipe, makes about 24 biscuits)
250g soft, good quality unsalted butter
80g icing sugar, sifted
1 tsp pure vanilla extract
About 1 tbsp liquid red food colour, adjust as you like (I used gel colouring, which only needed about 2 tsp)
75g (1/2 cup) cornflour (cornstarch)
225g (1 1/2 cups) plain flour
1 tbsp cocoa powder (preferably Dutch-processed)
1/2 tsp salt

For the cream cheese icing:
113g cream cheese
1 tbsp (14g) butter
1 cup (150g) icing sugar, sifted

Preheat oven to 180°C (350°F) and line two baking sheets with baking paper. Using an electric mixer, beat butter and sugar until light and fluffy. Add red food colouring and vanilla and beat until just combined. Sift flours, cocoa powder and salt over butter mixture and, using a wooden spoon, stir to form a soft dough. If you are making heart shapes you may want to chill your dough for about 10 mins before you start to shape them, to stop the butter in the dough melting from the heat of your hands


6 comments:

CT Delima said...

As'salam Noor

Wahh...merah sangat ni mak ngah..hihi. K.ct ni bab2 kaler merah ni memang suka tengok sebab terang jer bila bila tengok..hihi. simpan dululah resipi sekut ni ya, kot2 tergerak nak cuba boleh buat nanti :)

Chik Mimi said...

wah Noor tahniah ku masih belum ada keberanian nak membuatnya:)

HomeKreation said...

Aslmkm Noor,
CAntik nya sekut ni, cam red velvet cake ler pula ya...

anymz said...

akak ingat RVC..biskut rupa2nya ya..cantik..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam NOor mengodanya biskut tue!!

syafiqah sharom said...

cream cheese tahan lma tak? kalau simpan mcm biskut biasa boleh ke?