Wednesday, June 27, 2012

Thin & crispy chocolate chips


Alhamdulilah berjumpa kembali. Petang tadi selepas lunch saya cepat cepat keluarkan butter untuk di cairkan dan biarkan sejuk untuk di gunakan. Apalagi dah lama terasa nak makan cookies...tapi saya buat sikit sajalah untuk minum petang.
Dapat cookies dalam 23 keping dan agak besar juga hehe sebab nipis . Masa saya letak dalam tray biskut tu separa bulat tinggi. Nasib baik saya letak jauh jauh ...rupa rupanya setelah di bakar doh mengembang dan menjadi nipis ada juga yang terlekat (berkembar) .


Chocolate chips nie mempunyai rasa seperti butterscoth sedikit sebab butter yang di cairkan sehingga warna bertukar menjadi keperangan dan juga perisa vanilla.  Emmmph sedar dan kurang manis sebab saya dah kurangkan kandungan gula.


Thin & Crispy Chocolate Chip Cookies
Sumber: SugarPlum

1/2 cup unsalted butter
1/2 cup brown sugar
1/2 cup granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 large egg
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 1/4 cups cake flour
1 cup semi-sweet chocolate chips

Heat oven to 350 degrees F. Coat cookie sheets with cooking spray or butter.

Melt butter in a small saucepan over medium heat; cook 2 minutes, whisking frequently, until butter foams and turns light golden brown.

In a large mixing bowl, combine browned butter, granulated sugar and brown sugar, and beat together using a mixer on medium speed, until really well combined - about 2 minutes. Increase mixer speed to high and beat in vanilla, egg, baking soda and salt, for 2 minutes. Stir in flour and chocolate chips by hand until just combined.

Drop teaspoons of dough onto cookie sheets. Bake 12 minutes or until golden brown.

Makes about 2 dozen cookies



2 comments:

rahel said...

Sedap biskut macam ni buat minum teh panas..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wah! best ni.. rangguppp... sedapp.. minum dengan kopi o terbaik!