Adunan yang saya buat nie cukup untuk 10 bungkusan saja jadi tidaklah membazir sangat jika tidak habis di makan oleh kami bertiga.
Tepung Bungkus
Sumber: Majalah Wanita, Ogos 2000
Sumber: Majalah Wanita, Ogos 2000
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan cair
½ biji kelapa muda parut
1 keping gula melaka Sedikit tepung pulut
Sedikit garam
10 keping daun pisang, potong persegi bujur
2 cawan santan cair
½ biji kelapa muda parut
1 keping gula melaka Sedikit tepung pulut
Sedikit garam
10 keping daun pisang, potong persegi bujur
Cara: Sira kelapa muda dengan gula melaka hingga kering untuk dijadikan inti. Bulatkan sebesar ibu jari. Golekkan di atas tepung pulut.
Bancuh tepung beras dengan santan cair atas api sederhana dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak dan jangan biar berketul.
Ambil daun pisang dan bubuh dua sudu tepung separuh masak tadi. Atur tiga biji inti dan tutup semula dengan dua sudu tepung separuh masak.
Tutup dengan daun pisang dan lipat kedua-dua hujungnya. Kukus hingga masak.
Bancuh tepung beras dengan santan cair atas api sederhana dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak dan jangan biar berketul.
Ambil daun pisang dan bubuh dua sudu tepung separuh masak tadi. Atur tiga biji inti dan tutup semula dengan dua sudu tepung separuh masak.
Tutup dengan daun pisang dan lipat kedua-dua hujungnya. Kukus hingga masak.
Suasana waktu pagi di depan gate rumah...ketika anak kita ke sekolah. Bulan pun masih kelihatan di waktu ini. Suasana pagi ahad yang terang menandakan cuaca panas terik hari ini.
3 comments:
salam kak Noor...sy pon suka mkn kuih ni..tp mcm akak juga la..malas nk buat sbb mkn sorang je...baik bli..
Noor kami anak beranakfave tepung bungkuih ni,kalau beli musti 10 ketoi tapikan cheq punya la malaih nak buat
>>Ummiaishah>>betul tu kita sajalah makan makanan tradisional nanti bila usia menganjak barulah di cari balik kuih lama lama.
>>chik Mimi ...lama betul la tak nampak mesti sibuk..rindulah kita pada masakan awak .
Post a Comment