Dalam perjalanan pulang kita pun singgah dikedai untuk membeli santan dan ternampaklah di mata...rempah nasi Arab, apalagi terus pulang dengan harapan nanti merasa jugak lah hari ini. Dengan mengunakan apa yang ada dalam stok petisejuk...kita pun memcuba buat berpandukan resepi pada paket rempah
Sumber Resepi:: .......Paket rempah nasi Arab
Di cuba oleh: CitarasaKu
Nasi Arab
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkihSedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkihSedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.
saya tambah sendiri
1 sudu teh rempah nasi Arab
Cara penyediaan nasi:
1 sudu teh rempah nasi Arab
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, rempah nasi arab ,bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Nota: part 3 itu saya tak ikut sebab tak ada arang...dan resepi ini mengunakan ayam tapi saya guna daging.
Nota: part 3 itu saya tak ikut sebab tak ada arang...dan resepi ini mengunakan ayam tapi saya guna daging.
Rendang Pedas Daging
500 gm daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah- di hiris dan goreng sebentar agak garing dan di kisar.
2 ulas bawang putih
2 tbs kicap
garam secukup rasa
rempah tumis- 1 kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih satu.
Daun kari.
Rebus daging sehingga empuk dan hiriskan nipis.*lebihan air di simpan*
Tumis bahan rempah dan bahan yang di kisar sehingga naik wangi barulah di masukan daging yang telah di hiris.
Biarkan sebentar baru di masukan air rebusan. Kemudian masukan kicap dan perisakan dengan garam. Tunggu sehingga kuah agak pekat barulah nasukan beberapa tangkai daun kari sebelum di tutup api.
500 gm daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah- di hiris dan goreng sebentar agak garing dan di kisar.
2 ulas bawang putih
2 tbs kicap
garam secukup rasa
rempah tumis- 1 kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih satu.
Daun kari.
Rebus daging sehingga empuk dan hiriskan nipis.*lebihan air di simpan*
Tumis bahan rempah dan bahan yang di kisar sehingga naik wangi barulah di masukan daging yang telah di hiris.
Biarkan sebentar baru di masukan air rebusan. Kemudian masukan kicap dan perisakan dengan garam. Tunggu sehingga kuah agak pekat barulah nasukan beberapa tangkai daun kari sebelum di tutup api.
No comments:
Post a Comment