Tuesday, March 13, 2012

Chiffon Oren



Kek yang paling takut sekali nak buat. Pernah sautu masa dulu waktu mula berjinak jinak dalam kerja memasak..kek ini telah menjadi pilihan. Waktu itu di tempat kerja..kengkawan chinese suka buat kek ini. Cemburu juga bila lihat mereka pandai buat kek dan roti teringin jugak nak cuba. Tapi time tu kita masih single ...kita dok diam saja lah. Swee Hiang,Ann, Sor Khim selalu tayang terliur lah lihat sedangkan kita selalu beli. 
Bila pertama kali cuba buat...kek chiffon nie naik dengan gebunya,,,tapi bila dah sejuk ianya mendap sebelah. Alahai hampa rasanya ...tak jadi la. Dua tiga kali buat tak penah jadi.
Maka dengan sebab inilah buat kita memang FOBIA dengan kek Chiffon...walaupun nampak senang.
Alhamdulilah pagi tadi memang tawakal nak cuba kali ke berapa dah tak larat nak kira....akhirnya jadi dengan sempurna. Dapat juga akhirnya ku merasa chiffon buatan sendiri. *tak perlu lagi beli kat tesco*

Resepi kali ini saya ambil dari Dapur Tanpa Sempadan *CMG* . Saya buat setengah dari adunan saja sebab acuan saya yang comel .

CHIFFON OREN
Sumber : CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A  cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
1 sudu makan oren sunquick - ita tambah
sedikit pewarna oren - ita tambah

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
Untuk mudah ita asing2 bahan A seperti mana yg ita pernah terangkan cara ita buat chiffon cake boleh rujuk di SINI
Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan.
 

No comments: