Sunday, March 4, 2012

Chocolate Espresso Cookies


Satu resepi yang senang lagi simple.Saja buat untuk minum petang kala malas nak prepare benda lain jadi lah dengan biskut kering nie. Apapun coklat chip yang di beli 1 kg hari itu masih berbaki. Coklat chip nie jenis yang kecil sesuai bila di tabur pada ice cream memang best. Tapi sejak gigi meragam maka kuranglah aktiviti membuat ice-cream sendiri. Dan mesin ice-cream maker tersimpan dalam peti saja.
Apapun biskut nie , warna dia kurang cantik sebab bila saya nak paipkan warna putih , si Yonyon sibuk nak suruh letak warna biru...warna kesukaan.
Nampaknya warna biru memang tak ngam dengan biskut coklat...jika letak warna putih maka berserilah biskut nie. Lihat warna pun dah tak nampak selera nasib baik biskut nie sedap di makan ...so pedulilah dengan warna biru di atas biskut .




Untuk resepi biskut ini saya ambil dari blog Taste from southern dan saya copy paste di bawah tanpa di alih bahasa sebab saya malas.

Chocolate Espresso Cookies

Recipe from Taste of the South.

8 ounces semisweet chocolate, coarsely chopped
1/4 cup unsalted butter
3/4 cup firmly packed brown sugar
2 large eggs
1 & 1/2 cups all-purpose flour
2 tablespoons espresso powder
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup semisweet chocolate chips
confectioners sugar, for garnishing - ini saya tukar kepada sugar icing

 Place chopped chocolate and butter in microwave-safe bowl. Microwave until melted, stirring every 30 seconds. Set aside to cool slightly.

Beat brown sugar and chocolate on high speed of an electric mixer until light and fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Set aside.
in a separate bowl, combine flour, espresso powder, baking powder, and salt. Turn mixer on low speed and gradually add flour mixture to chocolate mixture. Beat until smooth. Stir in chocolate chips. Wrap dough in plastic wrap. Refrigerate about 4 hours.

Preheat oven to 350. Line baking sheets with parchment paper or silicone liners.

1 comment:

Love2cook Malaysia said...

Guess I came at right time..its teatime! Love to have some of your cookies now. So inviting! ;)