Thursday, November 17, 2011

Ayam masak merah beraini

Hari ini kita masak ayam masak merah beraini. Tercari cari di ruangan siber menu apa hari ini/ Kelmarin kita makan nasi goreng saja. So my Yon yon cakap nak prepare apa untuk tengahari. Alhamdulilah kita dah jemu dengan resepi sendiri dapat pulak resepi orang apalagi cepat lah kita copy . Sambil prepare menjeling jeling melihat aturan nya. Lepas buat pes cili terus je kita mula masak. Hmmm menjadi gak lauk kita hari ini.
Sorry ye gambar kita biasa biasa saja memang malas nak berhias hias sebab dah lapar...terus saja snap apa yang patut. Apapun resepi ini memang menjadi dan my Yon yon pun berpuas hati makan dengan senangnya.


Terima kasih  pada Kak Fida adalah peyumbang resepi ini dari Myresepi . Saya suka sangat dan resepi beliau saya paste kan kat sini untuk rujukan.

Ayam Masak Merah Beriani
kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8-10 orang )
1 ekor ayam - bersihkan dan potong ikut suka
10 batang lada kering* (lebihkan jika suka pedas)
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
3-4 batang serai*
2 biji bawang besar - dihiris bulat
3 biji tomato - potong dadu
2 batang serai - titik
1/2 jari lengkuas - titik
2 helai daun pandan - disimpul
kulit kayu manis,pelaga,cengkih (bahan tumis)
2 sb tomato puri/tomato sos
3 sb rempah beriani
garam,gula/gula melaka secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit bawang goreng
minyak untuk menumis

Cara-cara
 1.Ayam digaul sedikit garam dan kunyit dan goreng.Kisar halus bahan2 yang bertanda*
 2.Panaskan minyak dan tumis bawang hiris,penumis,daun pandan,serai dan lengkuas titik,hingga wangi.Masukkan bahan yang dikisar halus dan masak hingga hampir kering.Masukkan tomato buah,rempah beriani,tomato puri/sos dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit air jika perlu,gaul dan tutup periuk sebentar.
 3.Masukkan ayam goreng ke dalam periuk dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.Gaul hingga rata,tambah air jika terlalu kering.Bubuhkan sebahagian daun ketumbar dan bawang goreng.Tutup semula periuk dan kecilkan api dan masak lagi hingga 5-10 min. atau hingga ayam masak.
4.Taburkan kacang peas,kacang gajus,bawang goreng dan daun ketumbar sebelum dihidangkan

1 comment:

Chik Mimi said...

noor kita pun sukeee rcp fathehah