Walaupun buat hanya setengah bungkus tapi nampak sangat banyak untuk di makan oleh kami bertiga habiskan. Saya suka buat sos tomato sendiri sebab rasanya fresh dan manis jika dalam tin agak sedikit masam tapi dalam kes kes emergency baru kita guna.
• 250g spaghetti
• 200g daging cincang (saya guna ramli burger)
• 1–2 tbsp olive oil
• 1 bawang besar , di cincang
• ½ tsp cincangan bawang putih
• 125g sos tomato (saya buat sendiri)
• 1/8 tsp dried oregano
Bahan perasa
• 1/8 tsp garam
• 1/8 tsp lada hitam
• 1 tsp gula
• ½ cube Maggi
• 1 tbsp cincangan daun parsley
• 60g kulat- jika suka
• 180ml air ( saya simpan dari air rebusan pasta)
• keju Parmesan untuk taburan
2 tsp serbuk paprika
Rebus spaghetti seperti biasa dengan air garam. Setelah masak toskan airnya serta simpan sedikit untuk masak sos .
Panaskan minyak olive dan masukan cincangan bawang dan bawang putih . Biar seketika masukan cincangan daging. Agak sedikit garing baru masukan sos tomato dan air. Perisakan sos pasta dengan bahan perasa dan kulat. Akhir sekali masukan spaghetti .
Hidangkan dengan taburan permesan cheese sebanyak mana anda suka.
No comments:
Post a Comment