Hari ini mengenai menu sampingan semalam . Saya goreng kuey teow udang . Mulanya nak buat sup tapi cancel pada saat terakhir sebab nanti bila sudah makan nasi mesti kenyang so bila nak makan makanan bersup . Jika di buat goreng nanti boleh di sambung makan ketika sahur kan.
Kuey teow nie tidak lah pedas sangat sekadar cili penambah perisa dan warna .
Resepi ringkas kat bawah nie stail saya masak .
Kue Teow Goreng
Stail saya
Bahan bahan:
1 peket kuey teow - dilerai-lerai
200 gram udang - buang kulit
2 ikat kucai
4 biji telur
Bahan din cincang kasar
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 sb cili kisar
Bahan Sos:
4 sb sos tiram
4 sb kicap manis
4 sb kicap cair
2 sb sos Ikan
Sedikit minyak bijan
Sedikit soya sos
Cara cara:
Panaskan minyak masukan udang . Goreng sebentar dan
angkat . Kemudin masukan 4 biji telur yang telah di pukul goreng dengan
lebihan minyak biarkan berketul ketul
dan angkat.
Tambahkan sedikit minyk jika perlu masukan cincangan bawang putih dan bawang
merah seketika dan masukan kuey teow goring sebentar . Masukan cili .
Goreng seketika agak sebati , masukan kembali udang dan telur . Perisakan
dengan sos tiram,kicap manis ,kicap cair dan sos ikan .
Pada akhir masakan masukan daun kucai dan titiskan minyak
bijan dan tutupkan api. Sedia untuk hidangan.
My yonyon lepas berbuka lepas kejap on the pulang rumah dari Queensbay ke Sbj.Jaya rumah abah.
No comments:
Post a Comment