Friday, August 2, 2013

kuew teow goreng udang

 Selamat hari Jumaat .Jumaat terakhir di bulan Ramadhan...cuaca dari subuh tadi hujan turun dengan lebatnya dan di waktu begini kelihatan mendung saja. Alhamdulilah sejuk je hari ini . Berhari hari saya tidak letak entry masakan sebab terasa malas sangat...hehe . Nak di katakan sibuk di dapur tidak juga tapi kehilangan idea nak menulis tu saja . 
Hari ini mengenai menu sampingan semalam . Saya goreng kuey teow udang . Mulanya nak buat sup tapi cancel pada saat terakhir sebab nanti bila sudah makan nasi mesti kenyang so bila nak makan makanan bersup . Jika di buat goreng nanti boleh di sambung makan ketika sahur kan.

 Kuey teow nie tidak lah pedas sangat sekadar cili penambah perisa dan warna .

Resepi ringkas kat bawah nie stail saya  masak .


Kue Teow Goreng  
Stail saya

Bahan bahan:
1 peket kuey teow - dilerai-lerai
200 gram udang - buang kulit
2 ikat kucai
4 biji telur

Bahan din cincang kasar
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 sb cili kisar

Bahan Sos:
4 sb sos tiram
4 sb kicap manis
4 sb kicap cair
2 sb sos Ikan
Sedikit minyak bijan
Sedikit soya sos


Cara cara:
Panaskan minyak masukan udang . Goreng sebentar dan angkat  . Kemudin masukan  4 biji telur yang telah di pukul goreng dengan lebihan minyak  biarkan berketul ketul dan angkat.
Tambahkan sedikit minyk jika perlu  masukan cincangan bawang putih dan bawang merah seketika dan masukan kuey teow goring sebentar . Masukan cili  .
Goreng seketika agak sebati  , masukan kembali udang dan telur . Perisakan dengan sos tiram,kicap manis ,kicap cair dan sos ikan .

Pada akhir masakan masukan daun kucai dan titiskan minyak bijan dan tutupkan api. Sedia untuk hidangan.

My yonyon lepas berbuka lepas kejap on the pulang rumah dari Queensbay ke Sbj.Jaya rumah abah.

No comments: