As salam kembali bersua lagi. Bila lama tak muncul memang terasa malas sangat tapi bila dah keluar berderet deret pulak. Sekarang musim membuat kek pula musim cokies dah tamat sebab sekarang waktu menghabiskan saki baki biskut raya walaupun buat tak banyak setiap satu jenis satu adunan.
Resepi nie saya copy sebijik dari fb sungguh sedap dan gebus dan saya hanya tukar kepada coklat chip saja.
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee
Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan
Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung
naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ saya tukar pada coklat chips
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak
letak
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa
kekacang yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan
rangup bila di gigit
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking papaer dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak
keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor
hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda
ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati
dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris
dan dialas
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg
ni ita tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu
pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
No comments:
Post a Comment