Tuesday, November 12, 2013

sugar biscuit




Ini lah projek yang membuat saya sibuk tempohari . Sekarang lega sebab saya sudah pun siap kan hampir 500pcs lebih ....alhamdulilah. 
Saya membuat sendiri bunga bunga kecil tu alahai memakan masa sehari suntuk untuk mendapatkan lebih kurang 1000 pcs bunga kecil ...sakit serta lengoh badan jika nak buat lagi ...emmmm . Bunga kecil jika di beli hanya 50pcs untuk Rm4.80 buat sendiri satu tong fondant 1 kg pun tak luak so untuk menjimatkan kos pembuatan saya hasilkan sendiri apapun di saat buat saya fikir apa yang saya buat nie hasil kerja penat saya untuk kawan saya saja. Saya hanya ambil upah membeli barang jika nak jual saya pun tak pandai nak letak harga . Bila kita membuatnya sendiri baru kita sedar bahawa bukan senang nak hasilkan satu biskut yang nampak mudah namun masa yang panjang di korbankan ke arah itu. Patutlah orang meletak harga yang setimpal dengan masa yang di peruntukan dengan kasih sayang ...manakan tidak satu persatu biskut harus di solek bagaikan solekan pengantin hehe dah namanya pun biskut untuk perkahwinan kan. Satu persatu biskut dengan nama bismilah terhasil ...semuga perkahwinan anak sulong kawanku itu berkekalan hingga ke anak cucu ..Aminnn


Saya mengunakan resepi ini dari blog luar ..saya lupa link blog ini. Namun dengan sedikit modifikasi pada ramuan menghasilkan biskut yang sedap.Jika nak buat minum petang tanpa hiasan fondant pun sedap cicah dengan air teh nyaman rasanya....abah saya suka makan biskut nie siap suruh saya buat lagi. Yang bertulisan merah tu saya tambah sendiri ..haha

Rolled Sugar Cookies

3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder - saya tidak guna baking powder nanti biskut kembang
1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
1 cup sugar
1 large egg
1 teaspoon good quality vanilla extract - saya gantikan dengan lemon paste 
2 tbsp tepung jagung - hasilkan biskut yang ranggup
Parchment paper

Directions:

-In a medium bowl, stir together the flour and baking powder and set aside.

-In the bowl of an electric mixer, using the paddle attachment, cream together the butter and sugar until light and fluffy.  This should take about 3 minutes.

-Add the egg and vanilla and beat another minute or so.

-Add the flour mixture slowly.  (Be careful not to add too much at a time or you will have a snowstorm of flour.)

-Blend until all of the flour is incorporated and the dough begins to pull away from the sides of the bowl.

-Take the dough out of the bowl and place it on a piece of parchment paper.

-Using your hands, knead the dough a few times.

-Place the dough in a large plastic (ziplock type) bag and refrigerate for about 2 hours.  If you want to speed up the chilling process, place the bag of dough in the freezer for about 20-30 minutes. Just don’t forget it in the freezer, or it will become to firm to work with (and then you’ll have to wait for it to thaw).

-When it’s almost time to remove the dough from the refrigerator (or freezer), preheat oven to 350 degrees (F).


-When the dough has chilled and is firm, take out about half of the dough, leaving the rest in the refrigerator (until your ready to work with it).

Hasilnya dalam tin kecil cute nie .





4 comments:

Sue Bee said...

cantik dan berseni..syg lah nak makan.Kalau SB kan..simpan saja dalam kabinet kaca buat perhiasan

Noor Yusoff said...

Sue Bee >> haha boleh di makan

asyifa mustaffa said...

Cntik dan comel...:-)

Noor Yusoff said...

Terims kasih