Alhamdulilah ....hasilnya memberangsangkan terus teringat nak potong dan bagi kawan makan. Dan pada hari tersebut kita memang pun nak bertandang ke rumah seorang sahabat. Maka hasil kek ini di bahagi 3. 1/3 pun tak habis di rumah sebab pagi nie saya harus menghabiskan potongan terakhir sebab nak cuci bekas tak nak biar dok lama lama membeku dalam iceboxed.
Nak cuba boleh di akses dari empunya blog : Kaknor .
Walaubagaimanapun saya copypaste resepi beliau kat bawah untuk tatapan saya sebagai ref ...satu resepi yang sangat sedap dan menjadi...ikut je Alhamdulilah ok .
FRUIT PASTRY CAKE
souce: Gert
source : K.Nor@SecubitGaram
Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar ~ K.Nor letak 180gm
50g sour cream ~ K.Nor gantikan dgn yogurt plain
1 teaspoon pure vanilla extract ~ esen vanila
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest
3 large eggs, at room temperature
210g plain flour
1 teaspoon baking powder
500g fresh fruits (I usestrawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices)
* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan (8" tin)
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve
*Selepas 40 minit proses membakar, K.Nor letak sekeping aluminium foil atas kek (letak gitu jer) utk mengelakkan permukaan atas kek jd hangus dan teruskan proses membakar sehingga kek masak.
5 comments:
wah..nampak sedap sgt...salam kenalan yer noor
waw...Nampak sedap sangat2...bole cuba ni...tq share resepi..
Marvellous..sedap 2 nmpk..
Betul, tengok org buat teringin nak makan. Ni pun teringin juga tapi ntah bila dpt mencuba.
Ela>>> salam perkenalan
RaheL >> Betul tak rugi cuba senang nak buat.
Cheq da >> terima kasih
Zana fahmi >> hehe take your time nanti free boleh buat sebab senang dan penting sedap.
Post a Comment