Thursday, June 6, 2013

bubur pulut hitam

Sajian petang semalam adalah bubur pulut hitam. Satu menu yang paling jarang saya buat walaupun senang sangat. Di sebabkan saya harus makan makanan yang lembut di sebab kan gusi bengkak...maka inilah satu satu menu petang yang simple tapi sangat sedap .
Saya masak secara slow cooker dan hasilnya bubur terasa sedap dengan santan yang seimbang dengan gula secukup manis saja. Alhamdulilah sedap jadinya .

Hari ini rasanya ramai yang berpuasa sunat namun apakan daya gusiku masih berbengkak lagi tak dapat lah nak tumpang berpuasa di waktu ini kena tunggu sehingga surut bengkak. Hari ini hari kedua harap harap lepas makan ubat surut bengkak dan ubat tahan sakit tu hilanglah kesakitan yang sedikit ini. Amin. 
Resepi ini saya ambil dari blog Ct....terima kasih ye .


Bubur Pulut Hitam
Resepi : Che CT

Bahan-Bahan:
1 cawan pulut hitam - cuci bersih dan rendam sebentar dalam 30 minit
3/4 cawan gula pasir - saya gantikan dgn seketul gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam

Cara-cara:
1. Rebus pulut hitam dengan air secukupnya hingga betul-betul kembang.
2. Bila pulut hitam dah kembang, tuangkan santan cair. Masukkan gula pasir, daun pandan dan secubit garam. Masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak. Matikan api dan angkat.
3. Masukan santan pekat dalam periuk kecil bersama sedikit garam. Masak sebentar tak perlu sampai mendidih, agak-agak dah naik wap tutup api dan angkat.
4. Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan pekat sebelum menghidang.




3 comments:

Chik Mimi said...

sedap ni noor,cuaca panas kena dengan buboq sejuk2 ermmmmm

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...lamanya tak makan bubur ni...dapat makan suam2 ni sedappppppp

rahel said...

Sedapnya bubur pulut hitam...dah lama tak buat...teringin la..