Thursday, September 5, 2013

pan grill chicken with onion sauce


Hidangan makan malam tadi. Semalam terasa nak makan style begini saja .  Waktu saya ambil gambar ini terlupa nak tuang kan sos bawang yang banyak ...saya hanya letak di bahagian tepi saja .
Kepingan daging ayam bahagian dada ini terlebih dahulu saya buangkan kulit luarnya sebab saya tidak suka makan kulit ayam memandangkan saya grill di dalam pan saja. Tetapi jika megunakan grill di luar rumah kita tidak perlu buang kulit nya sebab kulit ini akan menghasilkan minyak sewaktu di panggang dan memberikan rasa .
Cara membuatnya pun tidak susah dan cepat ....ini yang saya suka sebab tidak perlu lama berada di dapur.

Resepi mudah
Pan grill chicken

1-3 keping dada ayam
sedikit garam
sedikit lada sulah
dan beberapa helai daun rosemarry - di cincang halus
sedikit garam marsala.

Kesemua bahan di atas di perap ...lebih lama lebih bagus perisanya . Paling kurang 20min.
Panas kan grill pemangang dan letakan sedikit minyak zaiton dan grill sehingga bahagian bawah dada ayam menampakan garisan grill , alih dan grill pada kedua bahagian.


Sos bawang
20 gram mentega untuk menumis
4 biji bawang putih-   kisar  untuk tumis
5 biji bawang merah
750 mL stok rebusan am/daging
2 biji bawang besar - untuk tumis
saderi dikupas dan dipotong dadu.
lobak merah dikupas dan dipotong dadu
sedikit tepung jagung –lebih kurang 1 sudu saja
secukup rasa garam dan lada sulah.

Panas kan majerin dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan masukan saderi yang telah di kupas dan lobak merah.  Masukan sedikit  tepung jagung goring sebentar dan masukan air rebusan . Kacau dan perisakan dgn sedikit garam dan lada sulah.


Nota : Jika nak berkerim ….tambah kan sedikit kerim  dan sos akan bertukar cerah.  Saya tak letak 



2 comments:

Love2cook Malaysia said...

Delicious grilled chicken, dear! Laparnyaaa ;)

Unknown said...

salam...memang simople n menarik resepi ni..nak cuba lah mesti best :)