Jika dapat ketam yang segar lagi lah best rebus dan cicah dengan air asam cili padi...waaaa dua belah tangan sibuk haha.
Kari ketam
4
ekor ketam, dibersihkan
4
sudu makan rempah kari ketam/ikan masin
1
cawan air
½
liter santan pekat
garam
secukup rasa
minyak
untuk menumis
#
Bahan untuk dikisar #
2
biji bawang besar
1
ulas bawang putih
1
inci halia
Cara-cara
Panaskan
minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan
rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
Masukkan
garam secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit
sehingga ketam bertukar warna.
Akhir
sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api,
angkat dan hidangkan.
1 comment:
Sedapnya K.Noor masak ketam ....tambah letak nenas. kat Cairo ni susah nak dpt ketam yg fresh..
Post a Comment