Apapun bingka nie agak senang di sediakan jadi saya senang hati.
Bingka kentang nie dah berkali kali kita buat memang terbaik lah resepi nie. Saya ambil dari Kak Azie sumber Myresepi.
Disebabkan kehabisan bijan saya taburkan almond sebagai penganti ...asal nampak seri jadi lah dan rasanya sedap dan berlemak.
Bingka kentang
Bahan-bahan ( loyang 8 x 8
inc. )
14 auns(400g) kentang -
rebus empuk dengan sedikit garam dan lecek halus
6 auns (3/4 cwn) gula
halus
5 biji telur - besar
2 cawan santan (akak guna
300ml KARA + air)
8 auns (2 cwn) tepung
gandum - ayak
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
sedikit pewarna kuning
lemon
Cara-cara
Panaskan ketuhar
175C.Loyang dialas daun pisang dan gris sekeliling
Kacau telur,gula,garam dan
esen hingga rata dan masukkan santan.Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau
hingga tk adunan berbintil.Masukkan pula kentang lecek dan pewarna kuning.Kacau
hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam
loyang yang disediakan dan bakar selama 40 min - 1 jam atau hingga kuih bingka
garing.
Bingka_kentang setelah sejuk baru di potong.
1 comment:
Nampak sedap pula bingka kentang tu..
Post a Comment