Monday, September 23, 2013

bingka kentang

Minum petang bersama bingka kentang . Agak lama tak makan bingka tiba tiba teringat pulak. Di sebabkan kawasan tempat tinggal saya tiada orang yang berniaga setiap apa terasa nak makan kena buat sendiri. Bukan tak ada langsung ada juga tapi kena keluar dari kawasan perumahan dan turun ke Amanjaya baru lah ada orang menjual kuih muih.  Saya jarang keluar jika tiada hal hal penting .
Apapun bingka nie agak senang di sediakan jadi saya senang hati.

Bingka kentang nie dah berkali kali kita buat memang terbaik lah resepi nie. Saya ambil dari Kak Azie sumber Myresepi. 



Disebabkan kehabisan bijan saya taburkan almond sebagai penganti ...asal nampak seri jadi lah dan rasanya sedap dan berlemak.

Bingka kentang

Bahan-bahan ( loyang 8 x 8 inc. )

14 auns(400g) kentang - rebus empuk dengan sedikit garam dan lecek halus
6 auns (3/4 cwn) gula halus
5 biji telur - besar
2 cawan santan (akak guna 300ml KARA + air)
8 auns (2 cwn) tepung gandum - ayak
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
sedikit pewarna kuning lemon
Cara-cara

Panaskan ketuhar 175C.Loyang dialas daun pisang dan gris sekeliling
Kacau telur,gula,garam dan esen hingga rata dan masukkan santan.Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau hingga tk adunan berbintil.Masukkan pula kentang lecek dan pewarna kuning.Kacau hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 40 min - 1 jam atau hingga kuih bingka garing.

Bingka_kentang setelah sejuk baru di potong.


1 comment:

Sweet red cherry said...

Nampak sedap pula bingka kentang tu..