Berbalik pada kisah hari ini kita semua di serang selsema maka menu kita pun simple saja . Untuk lunch tadi kita ada nasi putih dengan sambal telur dan ikan bilis dan dinner hanya pasta dan custart blueberry sebagai pemanis mulut.
Creamy Garlic Penne
1 (1 lb) box penne or 1 (1 lb) box penne rigate , masak mengikut arahan dari paket ( biarkan panas)
2 sudu besar butter ataupun 2 tablespoons margarine
2 bawang putih , di cincang kasar
2 sudu besar tepung biasa
¾ cup stok ayam atau daging ( jika taka da guna kuib ayam )
¾ cup susu segar
2 sudu teh daun parsley kering /segar
Sedikit garam dan lada –ikut rasa
1⁄3 cwn keju parmesan cheese yang siap di parut
Cairkan butter agak sedikit panas masukan cincangan bawang putih –gunakan api perlahan selama 1 minit.
Masukan tepung dan kacau tanpa henti agak keperangan (atau masak ) masukan stok ayam dan susu. Kacau sehingga sos kelihatan sedikit pekat. Masukan daun parsley ,lada dan garam.
Akhir sekali masukan cheese dan tuangkan sos keatas pasta yang suam. Siap di hidangkan.
2 comments:
sedapnyer....sy suka pasta2 nie tp family xberapa nak telan...tekak melayu...ley try la nanti... :)
Akak suka ni....
Post a Comment