Disebabkan rasa teruja sangat nak mencuba resepi Ayam sambal hutan, saya telah derhaka sikit pada resepi ini. Bukan apa nya kebetulan hanya ada daging dalam stok . Dari ayam telah bertukar kepada daging mesti rasa nya lari sikit. Yang penting saya telah menikmati kelazatan sambal nya. Insyallah di lain masa baru saya buat mengunakan ayam. Ramai kengkawan dah pun mencuba masak dan komen komen dari mereka menyatakan resepi ini sangat best...membuat saya tak sabar ...daging pun daginglah .
Disebabkan gusi saya masih belum sembuh saya potong daging senipis yang boleh.
Syukur hasil kerja yang tidak rugi ....sangat sedap.
Resepinya saya copy kat bawah untuk rujukan.
AYAM SAMBAL HUTAN
by : Hjh Alijah Abdullah
Rujukan : Buku Masakan
Asmah Laili Minta Ampun Sedapnya...
Memang Sedappp!!
Di rujuk dari :http://from intankitchen.blogspot.com/2011/12/ayam-sambal-hutan.html
1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera - saya guna daging
2 cm lengkuas ~ dititik
2 batang serai ~ dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup
Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti
2 comments:
wah dah buat jugak ye. saya je belum lagi. teringin jugak nak rasa kesedapannya.. agaknya kalau tukar pada seafood pun sedap kot
salam noor..wah sedapnyer..nmpak gaya wajib cuba la resipi nih..terliur dh akak nengoknye..huhu!
Post a Comment