Friday, September 11, 2015

kerabu kacang botol dgn tauge


Tengahari tadi teringin nak makan kerabu . Kacang botol yang mulanya di beli untuk di buat ulam sudah terfikir untuk di jadikan kerabu . Lama juga tak buat kerabu mentah . Apalagi tauge yang di beli untuk buah kue teow pun kita ambil sikit hehe asalkan dapat semangkok jadi lah . Bila kita teringin rasa tak sabar pulak nak makan . Pernah juga beli di kedai tapi mereka buat kacang yang telah di celur rasanya lain ..lembik saya suka jenis kruncy .Bila teringat kerabu saya ingat pula pada arwah ibu...rindunya terasa..semuga arwah di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman.Al;Fatihah..



Resepi saya senang saja hanya beberapa benda .

5-7 batang kacang botol
secekak tauge
1 labu bawang merah - di hiris nipis
3 biji cili merah
6 biji cili padi 
sedikit belacan
sedikit udang kering- direndam dgn air panas terlebih dulu biar kembang
sedikit kerisik
air asam jawa 
air limau nipis

Bersihkan kacang botor serta taugeh kemudian kacang botor dipotong nipis , ketepikan dulu . Udang kering direndam sekejap dalam air panas dan ditos . Tumbuk lumat semua cili merah dgn belacan dan udang kering . Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang sesuai kemudian gaul semua bahan dgn kacang botor , bawang besar , taugeh , garam / gula , jus limau nipis dan kerisik . Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra dan rasa jelatah jika ada bahan terkurang boleh la ditambah lagi . Kalau suka pedas boleh ganti cili merah dengan cili api 

1 comment:

mokja said...

kacang botol tgh berbuah dkt pagar.Bolehlah cuba buat kerabu ni..izin share.