Donat ini waktu saya buat tempohari ...selepas donat terbentuk dan kembang saya panaskan mjnyak dengan api yang sangat minimal dan gorengkan donat satu persatu . Saya goreng sebentar saja untuk mematikan yis dan angkat serta keringkan minyak. Setelah sejuk barulah saya susun atur dalam bekas .
Resepi saya ambil dalam fp ..kuih muih .
Donut gebu pandan
Donut gebu pandan
2
paket yis mauripan
¼
cawan air pandan/pandan paste
1
cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit
)
½ cawan gula halus
Secubit
garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6
½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan
air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga
berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3.
Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi
licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan
biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain
kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng
dgn api perlahan.
*air..optional…tambah
ikut kelembutan* Donut gebu stobery 2 paket yis mauripan ¼ cawan air suam 1
cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit) ½ cawan gula halus Secubit
garam 2 biji telor 1/3 cawan shortening 6 ½ cawan tepung gandum 1 sudu teh
stobery paste Cara-cara 1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing
bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor,
shortening dan tepung. 3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi
sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan. 4.Tutup mixing
bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda. 5.Terap guna
acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau
sehingga donut naik 2 kali ganda. 6.Goreng dgn api perlahan. *air..tambah
/kurangkan ikut kelembutan..tambah sikit demi sikit* sama teknik mcm buat donut
yg lain...cma mgkin dr segi resepi yg menggebuskan lg donut tu...donut ni ble
buat frozen jgk...bila doh dh naik..msk setgh masak..toskan smpai btol2
kering....then maskkan dlm zip lock beg to..smpan beku....then bila nk
guna..defrost kejab..goreng balik mcm biasa....donut ni wlupn goreng wktu
pagi..smpai wktu petang..in shaa Allah....masih lembt lgi....in shaa Allah
*
Bila dah uli hingga doh sebati, Shima bahagikan beberapa bahagian n buh emulco
atau paste n pewarna..
2 comments:
menarik..x pernah lagi makan donut pandan..mesti sedap ni
Bbwana >> cuba lah tak rugi sedap n wangi
Post a Comment