Apapun di petang 1 may ini ...ada masa terluang saya pun mengodekan kek di dapur. Tak lama kejap saja dah jadi kek mocca nie ...eeemmm harum semerbak satu rmah. Setelah sejuk saya lapiskan dengan inti whipped cream saja. Mulanya nak letak cream cheese pastu teringat nanti cheese tu tinggal satu je nanti tak cukup untuk buat carrot cake. Maka letak saja lah whipped cream yang di pukul kental bersama puree strawberry...sedap gak. Tapi pelik lah sikit sebab mocca di gandingkan dengan perisa mocca kan . Tulah sebab saya nak cepat dan nampak buah strawberry terus je guna.
Saya nie pantang nampak buah warna merah, baju merah, tudung merah, hbag merah semua saya suka beli pastu nak mix n match kadangkala alahai...asyik selalu warna nie lah.
Mungkin saya nie berdarah campuran kot ....tapi dah dua generasi la.waaaa gitu .
Okey taknak merepek kat sini .
Yum yum saya dah maka....jika saya cakap sedap nampak macam angkat bakul kaaan . Apapun you all boleh try lah sendiri dan rasa hehe. Eehh nak angkat bakul juga ....kutip kain kat ampaian .
Resepi Swiss Roll
sumber : chef Gunawan
Bahan-bahan [A] :
3 biji telur gred A atau B
2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
1.5 oz/ 5 Tbsp tepung gandum (timbang dan kemudian
kurangkan 3 Tbsp tepung gandum ni)
3 Tbsp serbuk nescafe gold
1/2 Tbsp susu tepung
Bahan-bahan lain :
2 oz/ 60 gm mentega (dicairkan dan disejukkan)
Buttercream secukupnya
Cara-cara :
Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga
kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan
dengan spatula hingga sebati dan rata.
Tuang adunan ke dalam loyang 11" X 8" yang
telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C
selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari
oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di
permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah
kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah
lembut.
Gulung kek dengan cermat.
1 comment:
Salam Noor, rajinnya buat kek. Nampak gebu dan sedap, gerenti sedap la tu.
Resipinya pun simple je.
Post a Comment