Nasi Bukari bersama dengan dalca ayam dan aym tandoori berserta jelatah timun saja.
Kali ini saya mencuba resepi dari chef yang saya pergi class masak bersama kengkawan lain. Rasa memang sedap juga. Apapun saya paling suka resepi ayam...bila di perap agak lama ...isi ayam nampak lebih berjus dan sedap di makan begitu saja . Tapi saya sedikan sos dari lebihan bahan perapan ayam saya tumis hingga pekat dan tambahkan gula dan garam secukup rasa .
Resepi ada di bawah sila lah share jika suka hihi...nie version grill ...tempayan macam kedai mamak tu tak ada lah.
Resepi Ayam Tandoori
Sumber Kelas Memasak Komuniti
1 ekor ayam - di potong 4
2 sdb minyak sapi
Bahan A
2 labu bawang besar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sdb jus limai nipis
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk cili
250 gm yogurt
Perwarna merah
garam dan gula secukupnya
Bahan B ( Utk bahan terakhir masukan dlm perapan sebelum grill )
6 tangkai cli kering - rebus dan mesin
1 sdt biji ketumbar - goreng sekejap tanpa minyak dan di tumbuk halus. Kesemua bahan ini
1 sdt jintan putih
1 sdt garam marsala
Masukan ayam kedalam mangkuk dan gaulkan dengan bahan perapan A . Perap selama 3 jam.
Kemudian masukan bahan B ...gaulkan sebati
Setelah sebati sapukan ayam dengan sedikit minyak sapi
Susun ayam dalam tray yang telah di sapukan dengan sedikit minyak dan bakar pada suhu 180 selama 45 minit .
No comments:
Post a Comment